23 Kasım 2018 Cuma

Motosiklet Kaskı Ne Sıklıkla Değiştirilir?



Kaskları bildiğiniz üzere motorseverler için en önemli motosiklet aksesuarları arasında yer almaktadır. Hem konforlu sürüş hem de güvenlik açısından büyük önem teşkil eden motosiklet kasklarını satın alırken birçok faktör göz önünde bulundurularak tercih yapılmaktadır. Ancak en doğru tercih yapılsa bile her motosiklet kaskının belli bir kullanım süresi vardır. Peki hangi durumlarda motosiklet kasklarını değiştirme kararı alınmalıdır. Bu noktada motorseverler tarafından en çok sorulan sorular arasında ‘Kaskların kullanım ömrü nedir?’, ‘Kask raf ömrü ne kadardır?’, ‘Kaskın ömrü ne kadardır?’ gibi sorular yer almaktadır. Biz de MOTOPLUS ailesi olarak sizlerin konu ile ilgili sorularını bu yazıda cevaplamaya çalışacağız.

Motor Kasklarının Raf Ömrü

Birçok üründe olduğu gibi motor kasklarında da raf ömrü ve kullanım ömrü bulunmaktadır. Bu süreler hakkında kesin bir hüküm olmamakla birlikte; genel kanı motor kasklarının raf ömrünün 2 yıl kadar olduğu yönündedir. Öte yandan birçok motosiklet kaskı üreticisi, kaskların kullanım ömrünün ise 2 ile 4 yıl arasında değiştiğine vurgu yapmaktadır. Net olarak belli olmayan bu süre kaskın kalitesine, kulanım yoğunluğuna ve nasıl kullanıldığına göre değişiklik göstermektedir. Ancak bir motosiklet kaskı ne kadar kaliteli ve el değmemiş olursa olsun ömrü üretim tarihinden itibaren 3-5 yıl arasında değişir. Nitekim ne kadar az kullanılırsa da kullanılsın, kaskın içerisinde yer alan strafor, kullanımdan bağımsız olarak zamanla sertleşir ve gelebilecek olası darbelere karşı daha az koruma sağlar. Bundan dolayı motosiklet kaskı alırken özelliklerinin ve markasının dışında, üretim tarihi de göz önünde bulundurularak karar verilmelidir.

Kask Darbe Alması Halinde Daha Önce Yenilenmeli

Yazımızın akışında belirttiğimiz gibi kaskınızı kalitesine ve markasına da bağlı olarak 2-4 yılda bir değiştirmelisiniz. Ancak ortaya çıkabilecek kimi durumlar kaskınızı düşündüğünüzden daha erken bir sürede yenilemenizi gerektirebilir. Bunlardan en çok meydana gelen durumlardan bir tanesi farklı sebeplerden ötürü kaskın darbe görmesidir. Bu bir kaza sonucu olabileceği gibi basit bir düşme de olabilir. ‘Basit bir darbe yüzünden kask değiştirilir mi?’ diye sorabilirsiniz. Sorunun cevabı ‘Evet’.

Kasklarda güvenliğinizi sağlayan yer özellikle strafor kısmıdır. Bu kısım dışarıdan görülmez ve yalnızca tek kullanımlık (darbelik) üretilmiştir. Kaskı sert bir zemine düşürmeniz halinde bile bu straforda çatlaklar ve kırılmalar meydana gelebilir. Bu durumda kaskın koruma gücü epey düşmüş olacağından, kaskınızı mutlaka değiştirmelisiniz. Dolayısıyla kaskın darbe alması, kaskın genel kullanım ömründen bağımsız olarak kaskınızı yenilemenizi gerektirebilir.

Kaskların Kullanım Ömrünü Etkileyen Diğer Faktörler

Genel olarak toparlayacak olursak, kaskların kullanım ömrünü etkileyen birçok sebep bulunmaktadır:

·         Kaskın üretim tarihi,
·         Kaskın genel kalitesi,
·         Kask bakımının doğru yapılması,
·         Kullanım süresi boyunca kaskın darbelerden korunması,
·         Kaskın kullanım yoğunluğu olarak sıralanabilir.

Siz de doğru kask seçimi yaparak hem güvenlik seviyenizi arttırın hem de kaskınızın kullanım ömrünü maksimize edin. Kaskınızın bakım işlerini hiç aksatmamalı, önemli bir darbe alması halinde köpüğü zarar göreceğinden değiştirmelisiniz. Yeni bir kask satın almayı düşünmenize rağmen hala karar veremediyseniz, MOTOPLUS ailesi olarak sizler için hazırladığımız ‘İyi Bir Motosiklet Kaskı İçin Ne Kadar Bütçe Ayrılmalı?’ başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder