22 Aralık 2016 Perşembe

Kışın Motosiklet Kullananlara Öneriler


Motosiklet kullanımı bir tercih olmakla beraber çoğu sürücü için bir tutkudur. Yaz, kış demeden motosikleti ile seyahat eden, ulaşımını sağlayan birçok motosiklet sürücüsü vardır. Yazın sıcak havalar, kışın ise soğuk havalar sürücülere bazı zorluklar yaşatmaktadır. Ancak alınacak önlemler, yapılacak hazırlıklar ile her mevsim motosiklet kullanmak mümkündür. Etkisini iyiden iyiye hissettirmeye başlayan kış mevsiminin içerisine girmiş bulunmaktayız. Havalar soğuk ve şartlar zorlayıcı. Peki, kışın motosiklet kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Öncelikli olarak her zaman dile getirdiğimiz bir husustan bahsedelim. Motosiklet kullanırken kılık ve kıyafetimizin nasıl gözüktüğü, şık olup olmadığından ziyade bizi nasıl koruduğuna bakmamız gerekir. Yani kılığımızın şıklığı ikinci planda tutulmalıdır. Kışın motosiklet kullanacak olanların su geçirmez motosiklet eldiveni, motosiklet botu, kapalı kask (full face) ve mümkün mertebe %100 su geçirmez tulum kullanmaları önerilmektedir. Tulum kullanmayan sürücülerin ise her zaman olduğu gibi su geçirmez ve kaliteli motosiklet montu ile motosiklet pantolonu kullanmaları gerekir. Kışın kullanılacak motosiklet kıyafetlerinin tek ve canlı bir renkte, üzerinde ise bol yansıtıcı olması önemlidir. Çünkü kötü hava şartlarında görünürlük oranı oldukça azalmaktadır.

Kışın giyeceğiniz kıyafetlerin mümkün mertebe ince olmasına ve sıcak tutucu olmasına dikkat edin. Yani soğuk havalardan korunmak için kat kat giyinerek, motosiklette sürüş hakimiyetinizi engellemeyin. Bunun yerine termal özelliklerde olan ince kıyafetleri, motosiklet aksesuarlarınızın altına giyin. Üstünüze suyu ve rüzgarı geçirmeyen özellikte olan koruyucu ekipmanları, onun altına kıyafet olarak yünlü giysiler, vücuda temas eden kısımda ise pamuklu kıyafetler kullanın. Ayrıca ter içinde kalmamanız için bu tabakala nefes alabilen yapıda olmalıdır.

Soğuk havalarda motosiklet kullanmanın en büyük dezavantajlarından biri de şehir içi trafikte dur, kalk yapılması ve akabinde terleme düzeyinin artmasıdır. Vücudun terlemesi sonrası uzun mesafede sürüş yapılması ise üşümeye yol açmaktadır. Motosiklet sürerken terlemek bir sürücü için kaçınılması gereken ilklerin başında gelmektedir. Yine kışın motosiklet kullanan sürücülerin motosiklet aksesuarlarının kol ağzı, boyun çevresi, bel kısmı, paça kısmı gibi kritik bölgelerin iyice kapalı olması gerekmektedir. Böylelikle vücut sıcaklığınız ile oluşan sıcak hava dışarıya sızmayacaktır. Kışın motosiklet kullanacak sürücüler soğuk havanın etkisinden korunabilmek için bir başka alternatif olarak ısıtmalı yelek, çorap, eldiven ve benzeri ekipmanlarda kullanabilir. Bu kullanım önerileri sayesinde kat kat giyinmeden, sıcak kalmak mümkündür. Motosiklet sürücülerinin unutmaması gereken bir durum vardır ki o da göğüs ve sırtın sıcak tutulmasının çok önemli olduğudur. Çünkü vücuttaki kanın büyük bir bölümü bu bölgeler üzerinde dolaşım gerçekleştirmektedir. Dolayısıyla bu bölgeleri sıcak tutarsak kollar, bacaklar ve baş bölgesi de bundan faydalanır.

Kışın motosiklet kullanacak olan sürücülerin ayak bölgesini de iyice koruyabilmeleri için su geçirmeyen, kaliteli malzemelerden yapılmış bir motosiklet botu kullanması gerekmektedir. Ayrıca kullanılacak motosiklet botunun alt taban yapısının da dayanıklı, kaymalara karşı dirençli kaliteli malzemelerden olmasına dikkat edin. Bot kullanımından sonra ise iyi bir çorap kullanımı tercih edilmelidir. Hem yazın hem kışın kullanımı önemli olan bir diğer aksesuar ise motosiklet eldivenidir. Kışın kullanılacak olan motosiklet eldiveninin sürüş kontrolünü hissettirmeyecek kadar kalın olmamasına dikkat edin. Aynı zamanda su geçirmez ve sıcak tutan bir yapıda olmalıdır. Kullanılacak motosiklet eldiveninin boyun kısımları motosiklet montunu içerisine alacak uzunlukta olması da size artı sağlayacaktır. Böylelikle soğuk havanın kol kısmından vücudunuza girmesi engellenecektir. Kışın motosiklet kullanacaklara fayda sağlayacak bir başka yöntem ise el ısıtıcı elciklerdir.

Eğer kışın motosiklet kullanan bir sürücüyseniz kask formunuzu bozmayacak ince bir polar balaklava alarak boyun ve yüzünü soğuğa karşı ekstra koruma sağlayabilirsiniz. Kışın sürüş yapan sürücülerin dikkat etmesi gereken bir başka nokta ise motosiklet kaskının buğu yapmaması için gerekli önlemler ile korunmasıdır. Ayrıca sürücülerin kask hava kanallarını iyi bilmeleri gerekir. Yağışlı havalarda tepe hava giriş kanalları kapatılarak, kaskın su alması engellenmelidir. Son olarak kışın motosiklet kullanan sürücülerin daima motosikletlerinde yedek bir t-shirt, eldiven ve çorap gibi ek ürünler bulundurmaları gerekir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder