16 Ağustos 2016 Salı

Sıcak Havalarda Motosiklet Kullananlara Tavsiyeler



Yazın motosiklet kullanmak dışarıdan bakıldığında çok keyifli gözükse de aslında kullanıcılar için birazda sıkıntılı bir durumdur. Çünkü motosiklet sürücüleri her zaman hava faktörlerinin etkisine birinci dereceden açık durumdadır. Bu yüzden yazın aşırı sıcaklarda motosiklet kullanmak sürücüleri oldukça etkilemektedir. Ancak bu sıcaklarla mücadele konusunda bazı basit önlemler almakta mümkündür. Bazen sürücüler havanın sıcaklığından dolayı motosiklet aksesuarlarını kullanmaktan kaçınırlar. Ancak özellikle belirtmekte fayda var ki hava ne kadar sıcak olursa olsun güvenliğiniz adına her zaman motosiklet aksesuarlarını kullanmalısınız. Çünkü motosiklet aksesuarları sürücüleri hem hava faktörlerinden hem yaralanmalardan korumaktadır.

Yaz aylarında motosiklet kullanmak vücudu kış aylarına oranla daha çok yıpratabilmektedir. Çünkü kışın giyinerek, ısıtmalı elcik kullanarak ya da koltuk ısıtıcısı gibi araçlar kullanarak hava faktörlerinin etkisini azaltabiliriz. Yaz aylarında aşırı sıcaklardan dolayı vücutta normalden daha fazla su kaybı yaşanmaktadır. Vücut aşırı ısınmanın engellenmesi adına terleme faaliyetini gerçekleştirmektedir. Terleme sonucu vücut ısısı belli bir dengeye getirilir ancak aşırı terlemede vücudun su kaybetmesine yol açar. Vücudun aşırı terlemesi sonucu vücuttan su ile beraber mineral, vitamin ve tuz eksilmesi de olur. Vücudun aşırı sıvı kaybetmesi ise halsizlik, tansiyon düşüklüğü, uyku hali ve bu etkenlerden kaynaklı dikkat dağınıklığı, görüş açısında kayıp gibi sorunlara yol açabilir. Bu yüzden yazın motosiklet kullanırken ilk olarak yapılması gerekenlerden biri vücudun kaybettiği sıvıyı ve mineralleri vücuda geri kazandırmaktır. Bunun için yazın sıcak havalarda gerçekleştirdiğiniz motosiklet sürüşlerinizde daha sık molalar vermelisiniz. Verdiğiniz her molada da sıvı tüketmelisiniz. Molalarda vücudun kaybettiği mineral, tuz ve vitamin gibi maddeleri vücuda geri kazandırmak adına izotonik sporcu içecekleri içebilirsiniz. Maden suları, mineralli sularda yine faydalı içeceklerdir. Bunlar dışında da konsantre olmayan meyve sularını da tüketebilirsiniz. Tabi ki son olarak bol miktarda su içebilirsiniz. Ancak su içme konusunda bir tavsiye, molalarınızda soğuk su içmek yerine ılık su içmeyi tercih edin. Çünkü böylesi daha sağlıklı olacaktır.

Yazın motosiklet kullanımında sıvı tüketimi kadar yiyecek tüketimine de dikkat etmek gerekir. Bu konuda özellikle yağlı yiyeceklerin tüketiminden, ağır etli yemeklerden, kızartmalardan ve aşırı yemekten kaçınılmalıdır. Yağlı ve aşırı yiyecekler hem su kaybınızı arttırır hem de sizi daha fazl terletir. Bu yüzden sindirimi daha kolay ve vücudu yormayacak tahıllı yiyeceklerin tercih edilmesi daha doğru olacaktır.

Sıcak yaz aylarında motosiklet sürücülerinin dikkat etmesi geren bir başka önemli konuda eriyen asfalt yollardır. Sıcaktan eriyen asfalt yol sürücüler için hem yol anında hem park anında sorun yaratabilir. Sürüş sırasında o yüzden olabildiğince dikkat olmak gerekir. Park halindeyken erimiş asfaltın şöyle bir problemi vardır. motosikletinizden indikten sonra motoru park etmek için ayaklığı açtınız. Ancak asfalt erimiş olduğundan dolayı motosikletinizi ayaklığı ağırlığından da dolayı yavaş yavaş asfalta saplanmaya başlayabilir ve motosikletiniz devrilebilir. Bu durumun risk faktörünü en aza indirebilmek adına yanınızda metal plakalar taşıyabilirsiniz. Motosiklet ayaklığınızın hacmine uygun büyüklükte demir plakalar sayesinde bu riski azaltabilirsiniz.

Belki de sıcak yaz aylarında motosiklet sürmekteki en büyük sorunlardan birisi de giyim konusudur. Motosiklet sürücüleri için koruyucu giyim motosiklet aksesuarlarının ne derece önemli olduğunu tekrar tekrar söylemeye gerek yoktur. Her ne olursa olsun hava ne kadar sıcak olursa olsun can sağlığı ve güvenliğimiz için motosiklet aksesuarlarımızdan ödün vermemeliyiz. Peki, sıcak havaların etkisini nasıl azaltabiliriz? Özellikle motosiklet montunuzu üzerinizden çıkarmayın. Çünkü sıcak havalarda vücutta açık bölge bırakmak, terlemekten daha sakıncalı bir durumdur. Güneş ışınlarını vücuda direkt olarak almak sağlık açısından tehlikelidir. Bu yüzden yapabileceğiniz alternatif durumlar arasında yazlık motosiklet montu kullanmak olabilir. Sıcak havalara özel üretilmiş olan fileli yazlık motosiklet ceketlerini kullanabilirsiniz. Hem vücudunuzu korumaya devam edebilir hem de sıcağın etkisini azaltabilirsiniz. Bu arada motosiklet montunuzun altına uzun kollu teri dışarı atabilen özel yapım t-shirtler giyebilirsiniz. Çünkü sıcak havalarda tenin direkt olarak mont astarıyla ya da deri montla temas etmesi daha kötü bir hissiyat uyandırabilir.

Sıcak havalarda yapacağınız sürüşlerinizde motosiklet kaskınızın vizörünü kapalı kullanmanızı tavsiye ederiz. Çünkü vizör açıkken dışarıdan gelecek sıcak hava sizi daha çok terletebilir. Eldiven konusunda ise yine yazlık olarak özel üretilmiş motosiklet eldivenleri bulunmaktadır. Ayrıca sıcak havalarda sürüş yapacağınız zaman pamuklu kıyafetler kullanmaya özen gösterin. Bu tip ürünlerden kullanmanız size kolaylık sağlayacaktır. Motosiklet pantolonu konusuna gelince, yine motosiklet pantolonlarında da yaz mevsimine uygun üretilen pantolonlar bulunmaktadır. TECH90 Kevlar kot ve kumaş, kanvas tarzı yaz mevsimine uygun ama koruması bulunan motosiklet pantolonları piyasada bulunmaktadır. Böylelikle daha rahat edebileceğiniz bir pantolon ile korumalı bir şekilde yolculuk yapabilirsiniz. Motosiklet botu konusunda da güvenlikten ödün vermemelisiniz. Hava alabilen motosiklet ayakkabıları ile sürüşlerinizi güvenli bir şekilde yapabilirsiniz.


Tüm motosiklet severlere kazasız ve güzel sürüşler dileriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder